'Lokale partijen boeken winst bij verkiezingen'

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn het waarschijnlijk weer vooral de lokale partijen die scoren. Ze halen samen meer dan een kwart van de stemmen binnen, verwacht Maurice de Hond na een peiling. De opkomst op 19 maart kan volgens hem weleens onder de vijftig procent uitkomen.

In 2010 ging 24 procent van de uitgebrachte stemmen naar een lokale partij, twee procentpunt meer dan in 2006. Dit jaar gaat 27 procent van de stemmen naar een lokale partij, zo verwacht De Hond. Daarmee zijn de partijen gezamenlijk de grootste.

VVD, PvdA en CDA lijken te gaan verliezen. Behaalden de VVD en de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 beide nog zestien procent van de stemmen, dit jaar moeten ze het volgens De Hond allebei doen met twaalf procent. Het CDA moet eveneens rekenen op twaalf procent van de stemmen, drie procentpunt minder dan vier jaar geleden.

Welk van de drie partijen de grootste afzonderlijke partij wordt is volgens de opiniepeiler nog niet te zeggen. SP en D66 boeken waarschijnlijk winst, maar worden niet groter dan VVD, PvdA en CDA omdat die twee partijen in veel minder gemeenten meedoen.

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen komt mogelijk uit op minder dan vijftig procent. In 2010 ging nog 54 procent van de stemgerechtigden naar de stembus en in 2006 was het opkomstpercentage 59.

In de wekelijkse zetelpeiling van De Hond zijn er deze week geen verschuivingen. De PVV is met dertig zetels nog altijd de grootste partij, gevolgd door de SP met 24 zetels. De derde partij is D66 met 21 zetels. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben samen nog maar 31 zetels, 48 minder dan ze er daadwerkelijk in de Tweede Kamer hebben.