Damrak sluit licht lager

De Amsterdamse beurs is donderdag in het rood gesloten. De AEX leverde 0,3 procent in en kwam uit op 407,59 punten. De hoofdgraadmeter op het Damrak hield daarmee gelijke tred met de omringende beurzen.

De verschillen tussen de beursfondsen van de AEX waren groot. Twaalf fondsen eindigden in het groen, dertien in het rood. Zo eindigde ASML 4,5 procent lager, terwijl ArcelorMittal, Heineken en Unilever meer dan een procent wonnen.

De koersval van ASML is te verklaren door negatieve analistenrapporten. De analisten hebben twijfels over de vooruitgang die de chipmachinefabrikant boekt bij de nieuwe ultraviolettechnologie EUV. Volgende week komt ASML met kwartaalcijfers. Ahold daalde 2,5 procent in waarde na volgens Société Générale 'teleurstellende' omzetcijfers.

Gedurende de handelsdag leek KPN de grootste stijger in de hoofdindex te worden na een koopaanbeveling door Citi. Analisten van de Amerikaanse bank rekenen erop dat de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland uiteindelijk wordt goedgekeurd, hoewel niet zonder slag of stoot. KPN sloot, na een koersval kort voor het sluiten van de markt, 0,6 procent hoger.

Staalreus ArcelorMittal was met een dagwinst van 1,8 procent uiteindelijk de sterkste stijger in de AEX. Verder deed de voedingssector goede zaken. Heineken koerste 1,3 procent hoger nadat Nomura het koersdoel voor de brouwer verhoogde.

Ook Unilever had de wind in de rug. De indexzwaargewicht steeg 1,2 procent in waarde nadat het voor 48 miljoen dollar het Filipijnse pastamerk Royal verkocht.

In een vlakke AMX waren vooral de bouwers de gebeten hond. Heijmans leverde 2,9 procent in en BAM 1,3 procent. Ook Nutreco had een lastige dag met een verlies van 2,0 procent. De grootste stijger was opnieuw Pharming. De pennystock steeg 8,3 procent in waarde.