COC start petitie om Sochi-delegatie

COC Nederland is begonnen met een nationale internetpetitie tegen de delegatie die het kabinet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi wil sturen. In de petitie worden de regering en de Tweede Kamer opgeroepen koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD) niet naar het evenement te laten gaan.

De homobelangenorganisatie wil dat de regering op die manier duidelijk haar afkeuring laat blijken over de slechte situatie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT) in Rusland en de mensenrechtensituatie in Rusland in het algemeen. De petitie is woensdag online gezet.

De Russische LHBT-beweging verzocht landen eerder al niet hun hoogste vertegenwoordigers naar de Spelen te sturen. De Nederlandse delegatie naar de Winterspelen zou een van de zwaarste ter wereld zijn. Landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Canada en België sturen uit protest geen staatshoofd of regeringsleider naar Sochi.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte vrijdag na de ministerraad bekend dat hijzelf en de koning, maar ook koningin Máxima en minister van Sport Edith Schippers (VVD) afreizen naar Sochi. COC Nederland liet daarop weten 'verbijsterd en diep, diep teleurgesteld' te zijn dat het staatshoofd naar Sochi afreist.

Dinsdag zei Rutte nog in de Tweede Kamer niet van plan te zijn de delegatie minder zwaar te maken. Wel zal hij tijdens het evenement, 'wanneer de gelegenheid zich voordoet', met de Russische president Vladimir Poetin in gesprek gaan over de rechten van homo's in Rusland. Ook treedt hij in gesprek met homo-organisaties.