De eerlijkste man van Afghanistan verdient geen moer

Abdul Saboor, 52 jaar oud, staat bekend als de eerlijkste man van Afghanistan. Waarom? Heel simpel: Abdul doet zijn werk naar behoren en is ongevoelig voor omkoping. Schijnbaar reden genoeg om te boek te staan als dé brave hendrik van een compleet land.

Abdul is verkeersagent staat regelmatig het verkeerslicht uit te hangen op een druk verkeersplein. Zijn collega’s nemen geregeld pauze en zoeken vaak excuses om burgers en allerlei functionarissen de nodige afghani’s (de munteenheid van land) af te troggelen. De normaalste zaak van de wereld in Afghanistan. Taxichauffeurs die weigeren de portemonnee van oom agent een beetje te spekken, raken geheid hun vergunning kwijt. Onterechte boetes die je kan afkopen, terechte boetes die verscheurd worden bij het toeschuiven van bepaalde bedragen: bij de verkeerspolitie van Afghanistan kan het. Sterker nog: de smerissen zien het als een exclusief recht om hun karige salaris aan te vullen met de nodige baksheesh.

Oom Saboor doet daar dus niet aan mee. Hij doet wat van een verkeersagent verwacht wordt: het verkeer regelen en boetes uitschrijven wanneer daar reden voor is. Een uitzondering in een van de meest corrupte landen ter wereld. Een land waar publieke figuren geld dat bedoeld is voor de wederopbouw doodleuk in hun eigen zakken laten verdwijnen en waar functies vergeven worden aan de hoogste bieder. Doe je dat niet; dan hoef je niet te rekenen op promotie. Maar wel levert het veel lof en waardering op van velen, precies zoals bij Abdul het geval is. Alleen verdien je dan nog geen 150 euro in de maand en deel je je woning met 28 andere snurkers.