Schansspringer Ziobro verrast met zege

Schansspringer Jan Ziobro heeft in Engelberg voor een grote verrassing gezorgd door de wedstrijd in de World Cup op zijn naam te schrijven. De Pool bleek duidelijk te sterk voor zijn landgenoot Kamil Stoch en de Noor Anders Bardal.

Ziobro was in de eerste ronde al de beste. Het verschil met Bardal was echter klein, 0,2 punten. Derde stond Jakub Janda uit Tsjechië, gevolgd door nog een Pool, Piotr Zyla. In de tweede ronde ging Simon Ammann lang aan de leiding. De Zwitser viel bij zijn eerste sprong nog zwaar tegen voor zijn thuispubliek, hij kwam niet verder dan plek 28. De tweede sprong was echter een stuk beter, hij wist zich uiteindelijk op te werken naar de elfde plek. 

Stoch stond na de eerste ronde op plaats zeven, maar met de beste sprong van de tweede ronde kon hij de tweede plek grijpen. Bardal moest één plek inleveren en werd derde. Ziobro mocht als laatste zijn tweede sprong laten zien en hij kon de druk aan. Zijn sprong was iets minder dan die van Stoch, maar zijn voorsprong na de eerste ronde was groot genoeg om zijn eerste podium en direct zijn eerste overwinning in de World Cup te pakken.

Ook voor de vrouwen stond er een World Cup op het programma. In het Duitse Hinterzarten was Sarah Takanashi oppermachtig. De winnares van de eerste World Cup van het seizoen was in beide sprongen veel beter dan de rest en verdedigde haar leidende positie in de tussenstand. De tweede plaats was voor Daniela Iraschko-Stolz uit Oostenrijk, voor de Russische Irina Avvakumova. De Nederlandse Wendy Vuik was in Hinterzarten niet van de partij.