Europa vindt aanpassingen Google onacceptabel

De Europese Unie vindt door Google voorgestelde aanpassingen van de weergave van zoekresultaten niet voldoende. Dat zei eurocommissaris van mededinging Joaquín Almunia vrijdagochtend in een Spaans radioprogramma. Hij noemde het voorstel 'onacceptabel'. Over de inhoud van Google's voorstel is niets bekend.

Concurrerende bedrijven, waaronder websites voor het boeken van vliegtickets, worden benadeeld door de monopoliepositie van de zoekmachine. Google's eigen diensten krijgen een voorrangspositie boven concurrerende diensten.

Google had eerder al beloofd dat bedrijven die geen gebruikmaken van Google's diensten daarvan geen consequenties zouden ondervinden in de zoekresultaten. Deze aanpassingen zouden nog niet doorgevoerd zijn. Hierdoor verschijnen concurrerende diensten pas op de tweede pagina.

Almunia leidt al drie jaar een onderzoek naar Google, dat door zo'n negentig procent van de Europeanen wordt gebruikt voor zoekopdrachten. De eurocommissaris heeft nog geen beslissing genomen over een eventuele aanklacht tegen de internetgigant. Hij geeft wel aan dat Google niet veel tijd meer heeft en dat de bal bij hen ligt.