Advocaat neuroloog Jansen doet 'goudenhartje'

Ernst Jansen is geen prutsdokter, boze tovenaar of lompe bruut. Dat betoogde zijn advocaat Frank van Gaal maandag in de rechtszaak in Almelo. Jansen was volgens hem jarenlang een zeer gewaardeerde, zeer professionele en zeer hardwerkende arts, die er alles aan deed om zijn patiënten beter te maken.

Het Openbaar Ministerie deint volgens Van Gaal mee op de golven van de publieke opinie. Hij verwijt het de officier dat ze Jansen vorige week neerzette als een arts die zijn patiënten gebruikte als proefkonijn, die zou schreeuwen tegen zijn patiënten en met een asbak zou gooien.

Van Gaal geeft toe dat Jansens medisch handelen tekortschoot, maar vindt dat het OM 'veel te hoog gemikt' heeft door hem te beschuldigen van zware delicten. Dat zou het hebben gedaan omdat de feiten anders als verjaard zouden gelden. Jansen werd in 2003 ontslagen, terwijl pas in 2009 een strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld.

Dat Jansen in de jaren negentig in de fout begon te gaan, komt volgens hem voort uit een auto-ongeluk waarbij de oud-arts in 1990 betrokken was. "Na het ongeluk is sprake van een opeenstapeling van merkwaardige gebeurtenissen in het leven van mijn cliënt." Volgens hem past het gedrag goed bij een hersenbeschadiging. Dat had dan ook moeten worden onderzocht. De rechtbank wees het verzoek om een hersenscan te maken vorige week af.

Op de tiende zittingsdag van de strafzaak tegen de 68-jarige Jansen, de grootste strafzaak die Nederland kende, staat het pleidooi van de verdediging centraal. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week zes jaar onvoorwaardelijke celstraf. Ook zou Jansen volgende week, nog voor het uitspreken van het vonnis, gevangen moeten worden genomen.