'Inspectie deed goed werk bij Ibn Ghaldoun'

De Inspectie van het Onderwijs heeft juist goed werk gedaan bij de inmiddels opgeheven islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Bij het onderzoek werd geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van toezicht en daarmee is mogelijk een nieuwe standaard voor het toezicht op scholen ingesteld, concludeert de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in een onderzoek.

Op de rol van de inspectie werd eerder kritiek geuit. Eind september bleek dat de inspectie al enkele maanden voor de examenfraude een vertrouwelijke brief kreeg waarin een docent waarschuwde voor frauduleuze praktijken van leraren en leerlingen. Omdat hier geen bewijs voor was, greep de inspectie niet in. Ook werd het toezicht op de school niet opgeschaald.

De kritiek op de handelswijze van de inspectie is volgens de NSOB deels terecht, 'maar voelt toch wat unfair'. Juist door vernieuwingen in het toezicht zouden zaken aan het licht zijn gekomen die eerder niet zichtbaar waren. "Een succesvolle vernieuwing in het toezicht leidt tot verwijten aan de toezichthouder. De inspectie heeft het - zo menen wij - in dit onderzoek naar Ibn Ghaldoun niet alleen anders maar naar de omstandigheden goed gedaan."

De aanpak van de inspectie was bij Ibn Ghaldoun anders in die zin dat niet alleen werd gekeken naar wat in het verleden was misgegaan, maar ook naar wat van de toekomst mocht worden verwacht. Omdat de inspectie verbetering verwachtte, wachtte die met ingrijpen.

Volgens critici duurde dat wachten te lang, maar volgens de NSOB moet de inspectie juist vaker ook rekening houdt met wat in de toekomst van een school mag worden verwacht. "Daar wordt niet alleen het toezicht, maar vooral ook het onderwijs uiteindelijk beter van."

Ibn Ghaldoun kwam in opspraak toen bleek dat leerlingen examens hadden gestolen. Bijna zeventienduizend leerlingen moesten het vwo-examen Frans hierdoor een dag later maken. De examenfraude resulteerde uiteindelijk in het dichtdraaien van de geldkraan van Ibn Ghaldoun door staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), waarna de scholengemeenschap failliet werd verklaard.

De leerlingen werden hierna ingeschreven bij een christelijke scholengemeenschap. Ze krijgen nog les op dezelfde locatie, maar van een nieuw docententeam. Voor de examendiefstal worden elf leerlingen vervolgd.