COC teleurgesteld over houding NOCNSF

COC Nederland is niet te spreken over de houding van NOCNSF wat betreft de situatie van homo's en lesbiennes in Rusland. De sportkoepel wil het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet aanspreken over de kwestie, meldt de homobeweging na een gesprek met NOCNSF.

Hoewel NOCNSF de situatie van homo's in Rusland eerder karakteriseerde als 'volstrekt ontoelaatbaar', wil de organisatie niet aandringen op veroordeling door het IOC van de Russische antihomowet. Ook gaat de sportkoepel niet aandringen op een rectificatie van de in september geuite bewering van het IOC dat de antihomowet niet strijdig is met het discriminatieverbod uit het Olympisch handvest.

"Het is verdrietig om te moeten concluderen dat NOCNSF niet bereid is om kleine stappen te zetten die voor Russische homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders zo veel zouden kunnen betekenen", reageert COC-voorzitter Tanja Ineke in een verklaring. "Een veroordeling van de wet zou hen een hart onder de riem steken", denkt ze.

NOCNSF overweegt tijdens de Olympische Spelen in Sotsji volgend jaar wel een bijeenkomst te organiseren over 'integriteit in de sport'. Daar kunnen 'kwesties als matchfixing, doping en mensenrechten aan de orde komen.' Het NOCNSF bekijkt of ook homorechten in dat kader een herkenbare plek kunnen krijgen.

Het COC hoopt binnenkort een gesprek te voeren met het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings. Het NOCNSF zegde toe daarbij te zullen bemiddelen.