Puber kan voorlopig nog drinken in Katwijk

Wie voor ingang van volgend jaar 16 wordt, mag bier blijven drinken in Katwijk. De minimumleeftijd voor alcohol gaat volgend jaar landelijk omhoog van 16 naar 18 jaar, maar burgemeester van Katwijk Jos Wienen wil die leeftijdsgrens geleidelijk invoeren, schrijft Trouw zaterdag.

Katwijk is voor zover bekend de eerste gemeente met een gedoogbeleid. De burgemeester wijst erop dat de jongeren van 16 al gewend zijn om te drinken bij het stappen. "Ik wil voorkomen dat deze groep op zoek gaat naar illegaal aanbod", zegt Wienen in de krant. Bij clandestiene huiskamercafés en dansfeesten zouden 18-minners wél alcohol krijgen.

"Ik hoop niet dat het Katwijkse voorbeeld een sneeuwbaleffect heeft", zegt directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Lokale uitzondering leiden volgens hem tot verwarring, onoverzichtelijkheid en ongewenst alcoholtoerisme. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zegt in de krant dat de wet er voor iedereen is. "We gaan er vanuit dat de gemeente zijn wettelijke verantwoordelijkheid neemt."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind laat via Twitter weten dat hij Kamervragen gaat stellen. "Dit gedogen kan echt niet!"