Koningspaar sluit kennismakingsbezoek af

De kennismakingstoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima door de provincies is donderdagavond afgesloten met een receptie op Aruba. De receptie werd aangeboden door gouverneur Fredis Refunjol.

Het koningspaar vloog vorige week naar het Caribisch deel van het koninkrijk, als sluitstuk van de kennismakingstoer. Willem-Alexander en Máxima bezochten de eilanden al eerder, maar niet in de hoedanigheid van koning en koningin. Het bezoek begon op Sint Maarten. Daarna werden Saba, Sint Eustatius, Bonaire en Curaçao aangedaan. Doel van de toer was zo veel mogelijk mensen in het koninkrijk de gelegenheid geven om het koningspaar te zien en te ontmoeten.

Op de laatste dag van het koninklijk bezoek aan Aruba stond de jeugd centraal. Tienduizend Arubaanse scholieren maakten donderdagochtend kennis met het koninklijk paar. In de middag presenteerden achttien geselecteerde jeugdstichtingen uit het Caribisch gebied zich aan de koning en koningin.

Met de presentatie van jongeren aan het koningspaar voldeed Aruba ruimschoots aan de wens van het koningspaar om zo veel mogelijk mensen te ontmoeten. De schooljeugd koos voor een sportevenement om zo ook aandacht te geven aan de strijd tegen obesitas. Aruba heeft een van de hoogste percentages overgewicht en obesitas ter wereld. Bijna vier op de vijf Arubanen is te dik.

Het koningspaar blijft nog wel een aantal dagen op het eiland en gebruikt Aruba als uitvalsbasis voor kennismakingsbezoeken aan de buurlanden Colombia op vrijdag en Venezuela op zaterdag. Het bezoek aan Venezuela van de Nederlandse delegatie onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) komt op een buitengewoon ongelukkig moment. Zaterdag houdt de oppositie een landelijke dag van protest tegen het beleid van president Nicolas Maduro. Die heeft afgelopen week van het parlement buitengewone bevoegdheden gekregen om per decreet te regeren.