India wil eerste missie naar Mars een succes maken

India hoopt zich aan te sluiten bij een kleine club pioniers die naar Mars zijn afgereisd. Dinsdag wordt de Mangalyaan, wat in het Hindi 'Mars-schip' betekent, gelanceerd. Als de missie slaagt, dan is India na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en Europa het vierde land of groep landen die de Rode Planeet bereikt. "Er is nog een hoop te ontdekken over het universum en het zonnestelsel waar we in leven", aldus K. Radhakrishnan, directeur van de Indiase ruimtevaartorganisatie.

India ziet de Mars-missie vooral als een demonstratie van zijn technologische kennis. "We willen gebruikmaken van de eerste mogelijkheid om een ruimteschip in een baan om Mars te brengen en, als het daar eenmaal is, enkele betekenisvolle experimenten uit te voeren en de wetenschappelijke gemeenschap een impuls te geven", aldus Radhakrishnan. Hij geeft toe dat de doelstelling zeer ambitieus is. Het is de eerste Mars-missie voor India en geen enkel land is er bij de eerste poging direct in geslaagd de Rode Planeet te bereiken. Bovendien zijn meer dan de helft van pogingen naar Mars te reizen mislukt. Japan en China slaagden er beide niet in om Mars te bereiken. Als de Indiase Mars-missie een succes wordt, dan laat India zien dat zijn ruimtevaartprogramma thuishoort in de elite van de ruimtevaart.

De Mangalyaan wordt gelanceerd vanaf het zuidoostelijke eiland Shriharikota. Het ruimtevaartuig legt vervolgens 780 miljoen kilometer af naar Mars. De reis duurt iets minder dan een jaar. Als het ruimtevaartuig eenmaal om Mars cirkelt, dan wordt er onderzoek gedaan naar de geologie en de atmosfeer van de Rode Planeet. Naar verwachting kan er ongeveer een halfjaar onderzoek worden gedaan.

In 2008-2009 lanceerde India met succes een ruimtesonde die rond de maan cirkelde. De Chandrayaan-1 ontdekte bewijzen voor water op de maan. De Mangayaan is ontwikkeld op basis van de technologie die bij de maanmissie werd ontwikkeld.

Enthousiastelingen wijzen erop dat de 54 miljoen euro kostende missie een volgende stap is bij het begrijpen van de wereld om ons heen. Bovendien moet de ruimtereis kinderen inspireren technische vakken te gaan volgen.