'Oud-neuroloog Jansen mag nooit meer arts zijn'

De Twenste ex-neuroloog Ernst Jansen mag nooit meer kunnen werken als arts. Dat is de inzet van letselschade-expert Yme Drost in de tuchtzaak die vrijdag dient in Zwolle. De ex-patiënten van Jansen, die te maken kregen met verkeerde diagnoses en verkeerde medicijnen, willen volgens Drost nooit meer worden geconfronteerd met een praktiserende Jansen.

Vijf patiënten spanden namens tientallen anderen een tuchtzaak aan, maar niet aan omdat ze dat zo graag wilden, zo memoreerde Drost bij de aanvang van de zitting. Volgens hem had het Medisch Spectrum Twente, waar Jansen werkte, en de inspectie moeten ingrijpen en een tuchtzaak tegen de arts moeten beginnen.

Jansen maakte volgens Drost meer dan honderd slachtoffers, die hij 'onnoemelijk veel leed' heeft aangedaan. De oud-arts toont echter wat hem betreft geen blijk van enig besef wat hij heeft aangericht. "Ik hoop dat Jansen de feiten ruiterlijk toegeeft en toegeeft wat het lot van zijn slachtoffers is", zo zei hij. "Dat is het enige goede wat hij als voormalig arts nog voor zijn patiënten kan betekenen."

De zwaarste maatregel die het tuchtcollege kan opleggen is dat Jansen zich nooit meer mag inschrijven als arts, en daardoor ook op de Europese zwarte lijst terechtkomt. De 68-jarige Jansen staat in Nederland al enkele jaren niet als arts geregistreerd, maar bleek begin dit jaar nog wel in Duitsland als arts te werken.

Naast de tuchtzaak heeft Jansen ook te maken met een strafzaak, die geheel losstaat van de tuchtzaak. De strafzaak, waarin hij wordt vervolgd voor de zaken van negen patiënten, dient vanaf maandag in de rechtbank in Almelo. Jansen kan daarvoor een celstraf van twaalf jaar krijgen.