Noodtoestand in Australië om bosbranden

De autoriteiten in de Australische provincie New South Wales hebben de noodtoestand uitgeroepen vanwege de bosbranden die daar al dagen woeden. Dat meldt de BBC. De tientallen branden hebben al meer dan tweehonderd woningen in de as gelegd. Door de noodstand uit te roepen krijgen de hulpdiensten meer bevoegdheden. Zo kunnen mensen opgedragen worden hun huizen te verlaten en kan stroom en gas in bepaalde gebieden worden afgesloten.

De autoriteiten spreken van de ernstigste bosbranden in veertig jaar. Vooral de Blue Mountains, een gebied ten westen van Sydney, zijn zwaar getroffen. De brandweer heeft op vijftien branden nog geen grip weten te krijgen. De vrees is dat de drie grootste branden - twee in de Blue Mountains en een bij de stad Lithgow - de komende dagen elkaar bereiken en een gigantische brand vormen. Als dat gebeurt komt Sydney in gevaar.

De weersomstandigheden spelen de brandweer ook parten. Hoewel het de afgelopen dagen is afgekoeld en het aantal branden daardoor kon worden teruggedrongen stijgen de temperaturen de komende dagen weer tot boven de dertig graden Celsius.

Het Australische leger onderzoekt of een van de branden is veroorzaakt door een oefening met explosieven. De oefening werd woensdag gehouden in de buurt van Lithgow.