KLM verwijdert 'koloniaal' taalgebruik van website
KLM heeft zijn website aangepast na kritiek op het 'koloniale' taalgebruik. De luchtvaartmaatschappij omschreef Afrika als 'The Dark Continent', een typering die boze reacties losmaakte op Twitter en Facebook. Volgens critici gaat de typering terug tot het koloniale tijdperk.
"Het is nooit de intentie geweest van KLM om uitdrukkingen te gebruiken die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden", laat een woordvoerder in Amstelveen zaterdag weten aan Novum Nieuws. "Op basis van enkele reacties hebben we de tekst op onze website aangepast." Afrika heet op de website nu een continent van 54 landen met elk 'een unieke identiteit'.
De kwestie werd aan het rollen gebracht door Serginho Roosblad, journalist bij de Wereldomroep in Hilversum. Roosblad beschuldigde KLM op Twitter van een 'koloniale mentaliteit'. Zijn bericht werd onder meer overgenomen door Africa is a country, een populaire website die westerse beeldvorming van Afrika kritisch tegen het licht houdt. Roosblad blogt zelf ook voor de website die meer dan dertigduizend volgers heeft op Twitter.
Linda Polman, een Nederlandse journaliste die bekendstaat om haar kritiek op westerse hulpverlening aan Afrikaanse landen, vroeg zich op Twitter af of KLM naar Afrika vliegt 'met Zwarte Piet aan de stuurknuppel'.
Roosblad is teleurgesteld dat KLM geen excuses heeft aangeboden. "Door te zeggen dat KLM wil voorkomen dat mensen de tekst 'verkeerd interpreteren', lijkt het alsof de fout bij de lezer ligt."
Via Twitter liet KLM vrijdag, in het Engels, weten de tekst op zijn website aan te passen ook al wordt de typering 'The Dark Continent' volgens de luchtvaartmaatschappij 'algemeen gebruikt in verwijzing naar Afrikaanse landen'. Roosblad: "Het is een oude, koloniale term die wellicht hier en daar nog gebruikt wordt maar dat betekent niet dat een internationaal bedrijf als KLM dat anno 2013 ook nog moet doen."
De berichten waarin KLM de aanpassing aankondigde, waren zaterdag niet meer terug te vinden op het Twitter-account van de luchtvaartmaatschappij. De woordvoerder zegt niet te weten of ze opzettelijk zijn verwijderd.
KLM vliegt op dertig bestemmingen in Afrika waaronder, volgens de website, 'onontdekt' Zambia.