FOK!filmblik: Fat Man and Little Boy (1989)

Vandaag komen we in het FOK!filmblik een indrukwekkende biografische film van regisseur Roland Joffe tegen over het beruchte Manhattan Project. Fat Man and Little Boy waren de codenamen van de allereerste kernwapens en verwees eveneens naar Leslie Groves en Robert Oppenheimer, respectievelijk het militaire en het wetenschappelijke hoofd van het project.

Fat Man and Little Boy

Gedurende de Tweede Wereldoorlog krijgt generaal Leslie Groves (Paul Newman) de opdracht een wapen te bouwen om de Duitsers mee te verslaan. Fysicus Robert Oppenheimer (Dwight Schultz) krijgt van hem de wetenschappelijke verantwoording over het Manhattan Project, een geheim project in Nieuw Mexico waar de eerste atoombom zou worden ontworpen en gebouwd. In Fat Man and Little Boy zien we het verhaal van dat explosieve project en de relatie tussen de twee hierboven genoemde mannen.

Fat Man and Little Boy 1

Bij Dwight Schultz zullen de meeste mensen aan zijn rol van Murdock in de serie The A-Team moeten denken, maar in deze film bewijst hij wel dat hij ook een acteur is die prima een serieuze rol aankan. Naast Schultz en Newman, die ook prima op dreef is als Generaal groves, zien we een uitstekende cast met sterke rollen van onder meer Laura Dern en John Cusack.

Fat Man and Little Boy 2

Fat Man and Little Boy zou ook nog als inspiratiebron dienen voor een aflevering van The Simpsons uit 2004. Regisseur Roland Joffe had al eerder naam gemaakt met indrukwekkende films als The Killing Fields en The Mission en leverde met Fat Man and Little Boy wederom een adembenemende rolprent af, met een prachtige soundtrack van Ennio Morricone. In Groot Brittannië werd de film op VHS uitgebracht onder de titel Shadow Makers.