Phailin doodt minder dan gedacht

Cycloon Phailin heeft in India voor veel minder doden gezorgd dan vooraf werd gevreesd. De uiterst grote cycloon stortte zich zaterdag met veel geweld op de oostkust van India. Zondag begonnen de autoriteiten met puinruimen. De cycloon verwoestte onder meer tienduizenden rieten huisjes.

Ongeveer achttien uur nadat Phailin aan land was gekomen, meldden de autoriteiten dat er tot dan toe zeven doden waren gemeld. De meesten van hen kwamen om door vallende takken of omdat het pand waarin zij zich bevonden instortte. Het uiteindelijke dodental zal echter vrijwel zeker stijgen en grote delen van de oostkust zijn nog onbereikbaar. Omdat echter meer dan een half miljoen mensen de komst van Phailin niet hadden afgewacht en een veilig onderkomen hadden gezocht, werden veel levens gespaard, aldus de autoriteiten. "Er is veel schade aan huizen", zei politiechef Amitabh Thakur van het district in de deelstaat Orissa dat het zwaarst werd getroffen. "Maar er zijn weinig mensen omgekomen."

De Indiase autoriteiten hadden onder meer noodvoedselvoorraden aangelegd en schuilplaatsen ingericht. Ook werd de hoogste alarmfase uitgeroepen en stond het leger stand-by met vrachtwagen, vrachtvliegtuigen en helikopters voor reddingsacties. Op veel plekken werd uit voorzorg de elektriciteit uitgeschakeld.