Marijke Helwegen vindt dolfijnen niet zielig

Marijke Helwegen is vrijdag uitgeroepen tot de Grootste Bekende Dierenvriend van Nederland. "Ik ben er heel trots op", zegt de socialite voor de camera van Novum Nieuws. De verkiezing, die plaatsvond in het Dolfinarium in Harderwijk, werd georganiseerd door dierenorganisatie Amivedi.

Helwegen wil de prijs delen met andere dierenvrienden. "Ik wil hem eigenlijk uitreiken aan iedereen die beseft dat dieren fantastische wezens zijn waar we heel veel van kunnen leren", legt de 63-jarige Marijke uit.

De uitreiking kwam vrijdag in het nieuws doordat dierenactivisten protesteerden bij het Dolfinarium. Als reactie trok Tineke Schouten zich terug uit de verkiezing. Janine Abbring stapte eerder al uit de verkiezing nadat bekend was geworden dat de uitreiking in het Dolfinarium plaatsvond. De presentatrice heeft er moeite mee dat dieren daar kunstjes moeten opvoeren.

Marijke vindt het jammer dat Tineke opstapte. "Als je genomineerd bent dan ga je daar gewoon voor, of er nou een activist staat of niet", legt ze haar teleurstelling uit. "Je gaat niet voor zo'n prijs om te winnen maar om aandacht te geven aan dieren."