Van Gaal: geen kans zonder hecht team

Volgens Louis van Gaal maakt alleen een eensgezind Nederlands elftal volgend jaar zomer kans op de wereldtitel. "We moeten zorgen dat we het beste team krijgen, alleen dan maken we enige kans", vertelt de bondscoach vrijdag tegen Novum Nieuws. "Ons individuele talent is niet zo hoog als dat van landen als Brazilië en Argentinië."

Volgens Van Gaal heeft Nederland 'twee spelers van de buitencategorie'. "Dat zijn Robben en Van Persie", stelt hij. "Sneijder was dat twee jaar geleden, maar is dat niet meer." Oranje plaatste zich eerder deze maand voor het WK in Brazilië. Van Gaal temperde vervolgens de verwachtingen. Volgens hem maakt Nederland twintig procent kans op de kwartfinale.

Van Gaal benadrukte nog maar eens het belang van een goede opleiding. "Dat is in Nederland het belangrijkste van de voetbalpiramide. Als je Nederland afzet tegen de rest van de wereld zijn landen als Spanje en Duitsland veel groter. Daarom is een goede jeugd- en trainersopleiding van cruciaal belang."

Van Gaal deed zijn relaas bij een ING selectiedag in Heerhugowaard, waar veertien ballenjongens en ballenmeisjes voor een oefeninterland van Oranje werden gekozen. Volgens de keuzeheer zijn ballenjongens een belangrijk onderdeel van het spel. Toch hoeven zij volgens Van Gaal niet van advies te worden voorzien. "Die jongens zijn zelf heel slim. Zij begrijpen hoe het spelletje gespeeld wordt."

Vorig jaar vergreep Chelsea-speler Eden Hazard zich nog aan ballenjongen van Swansea City, die naar de mening van de Belg te lang treuzelde met het afstaan van de bal. Van Gaal begreep de actie van Hazard, maar keurde het wel af. "Ik kan me dat wel voorstellen, maar het mag niet. Het is onderdeel van ons vak dat je jezelf weet te beheersen. Dat geldt voor een trainer, maar ook voor een speler."