Politievrijwilligers moeten pistooltje inleveren

Ruim honderd politievrijwilligers moeten hun dienstpistool inleveren. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had toestemming moeten verlenen voor het dragen van een wapen, maar heeft daartoe nooit een verzoek gekregen. Dat meldt de politie. Het verzoek had moeten worden ingediend door politiebaas Gerard Bouman.

Politievrijwilligers mogen sinds begin dit jaar alleen een dienstwapen dragen als de minister daar toestemming voor geeft. Ze moeten het pistool nu inleveren tot het probleem is verholpen. Of dat in alle gevallen al is gebeurd, kon een politiewoordvoerder vrijdag niet direct vertellen.

Het inleveren moet 'elk risico van onbevoegd wapengebruik voorkomen'. Volgens de zegsvrouw is het dienstpistool door geen van de onbevoegde vrijwilligers overigens gebruikt. Wat er anders zou zijn gebeurd wil ze niet zeggen. De politie zegt haast te hebben gezet om de toestemming alsnog voor elkaar te krijgen.

Het foutje treft politievrijwilligers die na 1 januari zijn aangesteld. Nieuw aangestelde politievrijwilligers mogen sinds die datum standaard alleen een korte wapenstok en pepperspray dragen. Het dragen van een wapen is slechts toegestaan met expliciete toestemming van de minister. In totaal beschikt de Nederlandse politie over 3200 vrijwilligers.