Economische cijfers catastrofaal
De cijfers over de Nederlandse economie van het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn 'catastrofaal'. Dat laat PVV-leider Geert Wilders woensdag weten in een reactie. Ook andere oppositiepartijen reageren kritisch: D66 noemt de crisisaanpak van premier Mark Rutte mislukt.
De werkloosheid breekt alle records, twittert hij. Premier Mark Rutte (VVD) is de 'kampioen banenvernietigen'. Hij moet weg, aldus Wilders.
Volgens fractieleider Sybrand Buma (CDA) tonen de cijfers aan dat het roer om moet. "Het komt er nu echt op aan dat het kabinet het roer omgooit zodat wij kunnen aanhaken bij de economische groei van landen in de rest van Europa." Het kabinet kan nu niet meer volhouden dat het beleid goede vruchten heeft afgeworpen, stelt hij. "Dan moet je bereid zijn om het roer om te gooien."
Het CDA kan de plannen van het kabinet aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer. Dat zal echter alleen gebeuren als het kabinet bereid is een andere koers te varen en de kiezen voor herstel. Daar hoort geen verdere lastenverzwaring en ook geen verdere nivellering bij, aldus Buma.
Financieel woordvoerder van de SP Arnold Merkies wijst erop dat de Nederlandse economie nog steeds krimpt, terwijl die van de buurlanden groeit. De ontwikkelingen in de rest van Europa - waar wel economische groei is - tonen volgens Merkies aan dat sprake is van een echt Nederlandse probleem. "Dat zegt wel iets over het beleid in Nederland." De SP verzet zich al langer tegen de bezuinigingen.
Volgens D66 heeft het kabinet het op orde brengen van de overheidsfinanciën onderschat. "We kunnen vandaag constateren dat het het kabinet niet is gelukt om orde op zaken te stellen", reageert Wouter Koolmees. Om het tekort nu tot onder de drie procent te krijgen zou tien miljard moeten worden bezuinigd, niet de zes miljard zoals het kabinet van plan is, rekent hij voor.
"Ik vraag Rutte te stoppen met het steeds maar weer nieuwe korte termijn maatregelen te nemen. Het kabinet zal nu eindelijk eens met een goed plan met een breed draagvlak moeten komen om onze economie structureel te versterken", aldus Koolmees. "Hopen op een groene waas is niet wat je van een kabinet in zwaar economisch weer verwacht."
Volgens fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) staan 'alle seinen op rood'. Het behoud van werkgelegenheid moet de hoogste prioriteit krijgen van het kabinet, laat hij weten. Ook moet de regering de koopkracht van gezinnen intact laten en lastenverzwaringen of aanvullende bezuinigingen op de kindregelingen achterwege laten.
Zijn collega van de SGP Elbert Dijkgraaf noemt de cijfers niet best. Er is een 'stevig debat' met de regering nodig. Hij pleit onder meer voor lastenverlichting.
Jesse Klaver (GroenLinks) noemt niet het begrotingstekort maar de groeiende werkloosheid het grootste probleem. "Het aantal werklozen blijft onverminderd door stijgen terwijl er in tien jaar tijd niet zo weinig vacatures zijn geweest. Toch trekt het kabinet zich daar weinig van aan en richt ze zich alleen op extra bezuinigingen." Topprioriteit moet zijn om mensen aan het werk te helpen; het terugdringen van het tekort is een zaak van de langere adem, aldus Klaver.
Volgens Henk Krol (50Plus) tonden de cijfers aan dat het 'merk' van het tweede kabinet-Rutte een 'zeer negatieve lading' heeft gekregen. En dat beeld is volgens Krol ook niet meer bij te stellen.
Het CPB voorspelde woensdag dat het begrotingstekort volgend jaar hoger uitvalt dan verwacht. Ook valt de economische groei voor volgend jaar lager uit dan het planbureau eerder raamde en loopt de werkloosheid verder op. Het CBS maakte bekend dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal is gekrompen. Nederland blijft daarmee achter bij landen als Frankrijk en Duitsland.