Inspanningen voor ontvoerd stel Jemen gaan door

Nederland blijft zich inspannen voor de twee ontvoerde Nederlanders in Jemen, ook nu de ambassade is gesloten. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof donderdagmiddag gezegd op Radio 1.

Schoof was betrokken bij het besluit om de Nederlandse ambassade in Jemen te sluiten en het personeel terug te trekken, omdat de diplomatieke post in Sanaa een potentieel doelwit is van een terroristische aanslag.

Dit besluit kan een 'mogelijk effect' hebben op de inspanningen om de twee vrij te krijgen, zei Schoof. Tegelijkertijd kan het ministerie van Buitenlandse Zaken zich ook op andere plekken inzetten om de twee vrij te krijgen. "En dat gebeurt natuurlijk ook, want we laten deze twee mensen niet zitten."

Het gaat om een freelance journaliste en haar partner die in juni in Sanaa werden ontvoerd. Zij deden halverwege juli in een video op Youtube een emotionele oproep aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien is niets meer van hen vernomen.