Vodafone schakelt 4G-netwerk in de Randstad in

Nieuwe klanten van Vodafone kunnen sinds maandag gebruikmaken van het snelle 4G-netwerk voor dataverkeer. Het netwerk is beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Bestaande klanten met een 4G-abonnement worden later deze maand aangesloten op het netwerk. Vodafone is na KPN het tweede netwerk dat 4G aanbiedt.

De internetverbinding via 4G kan volgens Vodafone theoretisch vijftig megabyte per seconde halen. Volgens de telefoonaanbieder komt dit in de praktijk neer op een snelheid tussen de tien en vijftien megabyte per seconde. Hiermee is het aanzienlijk sneller dan 3G-internet, waar de maximum snelheid op 7,2 megabyte per seconde ligt.

Vodafone verhoogde maandag ook de snelheid van het 3G-internet. Het bedrijf maakt nu ook gebruik van lage en hoge frequenties, waardoor de zendmasten een grotere dekking krijgen en meer dataverkeer aankunnen in dichtbevolkte gebieden. T-Mobile maakt een dergelijke stap woensdag bekend.

Concurrent T-Mobile maakte woensdag de uitrol van een verbeterd netwerk bekend. Deze aanbieder denkt dit najaar zijn 4G-netwerk in de regio Amsterdam te introduceren en hoopt volgend jaar in heel Nederland dekking te bieden.

KPN biedt al sinds februari 4G-internet aan en heeft nu dekking in Noord- en Zuid-Holland en delen van Utrecht en Flevoland. Het telefoonbedrijf hoopt in maart volgend jaar in heel Nederland dekking te hebben. Tele2 is van plan deze maand te beginnen met het aanleggen van een 4G-netwerk, maar heeft niet bekendgemaakt wanneer deze in gebruik wordt genomen.