Duitsland wilde van Turken af

De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl (CDU) wilde in 1982 van de helft van de Turken in Duitsland af. Dat blijkt uit tot nu toe geheime documenten die het Duitse blad Der Spiegel heeft ingezien.

Het gaat om notulen van een gesprek dat Kohl op 28 oktober 1982 voerde met de Britse premier Margaret Thatcher. Er waren destijds ongeveer 1,5 miljoen Turken in Duitsland.

Kohl betoogde dat Duitsland geen problemen had met Portugezen, Italianen en 'zelfs' Zuidoost Aziaten "want die integreren zo goed." "Maar de Turken komen uit een andere cultuur", ging Kohl verder.

Als voorbeeld van het op elkaar botsen van culturen noemde de kanselier gedwongen huwelijken en zwartwerk bij de Turken. Daarom diende elke tweede Turk Duitsland te verlaten. Degenen die bleven moesten Duits leren, aldus Kohl.

In 1983 besloot het kabinet-Kohl Turken die vrijwillig vertrokken 10.500 mark mee te geven. Daarnaast kregen ze hun opgebouwde pensioenrechten mee. Van die regeling maakten zo'n honderdduizend Turken gebruik.

Er wonen nu naar schatting zo'n vijf miljoen Turken in Duitsland. Helmut Kohl was kanselier tussen 1982 en 1998. Daarna trok hij zich terug uit de politiek.