Ashton bemiddelt in Egypte

Buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton bemiddelt in Egypte in een poging een einde te maken aan het geweld in het land. Bij een bezoek aan Caïro zei ze met 'alle partijen' te willen spreken. "Er moet een volledig overgangsproces zijn waarbij alle politieke groeperingen zijn betrokken. Ook de Moslimbroederschap", aldus Ashton.

Ashton sprak met legerchef generaal Abdel-Fattah el-Sissi, vicepresident Mohammed ElBaradei, interim-president Adly Mansour en vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap.

De vertegenwoordigster van de EU was voor de tweede keer in Egypte sinds 3 juli, de dag dat het leger president Mohammed Morsi afzette. Sindsdien wordt het steeds onrustiger in Egypte. Afgelopen weekeinde kwamen minstens 83 Morsi-aanhangers om bij botsingen met tegenstanders van de oud-president.

Medici hebben gezegd dat veel van de slachtoffers door kogels in hun hoofd en borst zijn gedood. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken gebruikten ordetroepen alleen traangas om de Morsi-aanhangers te verjagen.

De politie heeft, naar maandag eerst bekend is geworden, zondag twee islamistische leiders gearresteerd. Het duo gaf leiding aan de Wasat-partij, die is gelieerd aan de Moslimbroederschap. Ze worden verdacht van het aanzetten tot geweld.

Abul-Ela Madi en Essam Soltan werden opgepakt in een wijk in Caïro waar veel Morsi-aanhangers protesteren tegen de machtsgreep door het leger. Ze zijn overgebracht naar de Tora-gevangenis, waar enkele leiders van de Moslimbroederschap vastzitten.

Maandag bracht de Palestijnse president Mahmoud Abbas een onverwacht bezoek aan Caïro. Hij sprak daar met Mansour. Met zijn bezoek wilde Abbas zijn steun uitdrukken voor het nieuwe regime.

Dat is opvallend aangezien de nieuwe regering de toegang tot de Gazastrook grotendeels heeft afgesloten. Daar regeert de Palestijnse Hamasbeweging. Salah Bardaweel, prominent Hamaslid, reageerde woedend op Abbas' bezoek aan Egypte. Volgens hem wil de Palestijnse president Hamas beschadigen.

Abbas zou Caïro ook documenten hebben verschaft die de Egyptenaren helpen bij hun beweringen dat Hamas achter de dood zat van zestien Egyptische soldaten, vorig jaar in de Sinaïwoestijn. De Sinaï grenst aan de Gazastrook.