Obama: VS onpartijdig in Egypte

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nogmaals benadrukt dat de Verenigde Staten geen partij kiezen in de crisis in Egypte. De VS steunen geen enkele politieke partij of beweging en veroordelen het geweld van de afgelopen dagen, zei Obama zaterdag in een telefoongesprek met zijn Nationale Veiligheidsraad.

Het Witte Huis maakte de uitlatingen van de president in een verklaring bekend. "De VS verwijzen de onjuiste berichten die door sommigen in Egypte worden verspreid dat wij met specifieke politieke partijen of bewegingen samenwerken om voor te schrijven hoe de overgang in Egypte moet plaatsvinden", aldus de verklaring. "Wij blijven toegewijd aan het Egyptische volk en hun wens om democratie, economische mogelijkheden en waardigheid. Maar de toekomst van Egypte kan alleen worden bepaald door het Egyptische volk."

Obama zei eerder deze week al dat zijn regering geen partij kiest in Egypte. Wel liet hij weten bezorgd te zijn dat de grondwet buiten werking is gesteld, en dat de VS waarde hechten aan democratie en een rechtsorde.

De Egyptische president Mohammed Morsi werd afgelopen week afgezet door het leger. Opperrechter Adly Mansour is aangesteld als interim-president. Protesten tegen de machtsovername hebben meerdere levens geëist.