Rutte houdt hoop op akkoord met oppositie

Premier Mark Rutte (VVD) blijft hopen dat het lukt om het eens te worden met de oppositie over omstreden kabinetsplannen zoals het sociaal leenstelsel en de zogeheten kindregelingen. Dat heeft Rutte dinsdag gezegd.

D66 en GroenLinks hebben overlegd met een delegatie van het kabinet over een mogelijk akkoord, maar lieten maandagavond weten er verder geen heil in te zien. Rutte houdt desondanks hoop, zei hij in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "We blijven proberen tot overeenstemming te komen, en we zullen de komende maanden zien wat er mogelijk is", zei Rutte.

Eerder op de dag zei ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) al dat de gesprekken niet zijn mislukt, maar opgeschort. "Ik hoop nog voor het afronden van de nieuwe begroting in augustus het overleg te hervatten", zei Dijsselbloem in een interview met RTL-Z.

Het kabinet moet steun bij de oppositie zien te vinden voor een aantal omstreden maatregelen, waarvoor anders geen meerderheid lijkt te komen in de Eerste Kamer. D66 en GroenLinks eisten in ruil meer geld voor onderwijs en duurzaamheid, maar vonden dat het kabinet ze onvoldoende tegemoetkwam.