Snowden kan geen vliegticket kopen

Edward Snowden, de man die het grootschalig aftappen van telefoon- en internetverbindingen door de Amerikaanse NSA onthulde, kan geen vliegticket meer kopen. Zijn Amerikaanse paspoort is door de regering in Washington ingetrokken en hij heeft geen ander identificatiebewijs. Dat heeft een Russische ambtenaar die betrokken is bij de zaak-Snowden verklaard tegenover het Russische persbureau Interfax.

Snowden zit sinds zondag in de transitzone van het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo. Hij vloog daar op zondag vanuit Hong Kong naar toe. Snowden zou dinsdag doorvliegen naar Cuba om van daaruit door te reizen naar Ecuador waar hij asiel heeft aangevraagd. Snowden zat echter niet in het toestel naar Cuba. De volgende vlucht uit Moskou naar Cuba is donderdagmiddag. Een nieuwe kans is er dan zaterdag weer.

Het kan wel maanden duren voordat de regering van Ecuador besloten heeft Snowden asiel te verlenen. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino in Maleisië gezegd.

Patino wees erop dat zijn regering er twee maanden over heeft gedaan voordat er een positieve reactie kwam op een asielverzoek van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Die zit al een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange vluchtte de ambassade in nadat een Britse rechter een Zweeds verzoek om zijn uitlevering had goedgekeurd. Zweden wil hem horen in verband met twee verkrachtingszaken. Volgens Assange zal hij echter door Zweden worden overgedragen aan de VS. Daar wordt hij gezocht wegens 'verraad' en het onthullen van 'staatsgeheimen' over de oorlogen in Irak en Afghanistan, alsmede talloze diplomatieke boodschappen via Wikileaks. De bewindsman zei niet te verwachten dat het in het geval-Snowden vlugger zal gaan dan bij Assange. Ecuador zal alle risico's meewegen, zei Patino, ook eventuele tegenmaatregelen van de VS. Op de vraag of Ecuador Snowden zou beschermen als hij, net als Assange dat in Londen heeft gedaan, de ambassade van het land in Moskou zou binnenlopen, antwoordde Patino: "Als meneer Snowden naar de ambassade gaat, zullen wij beslissen."

Snowden heeft bijstand van Sarah Harrison, verbonden aan Wikileaks. Harrison vloog met Snowden mee uit Hong Kong en zit nog steeds met hem op het Moskouse vliegveld. Harrison is journalist en advocaat.

De president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft bij een bezoek aan Haïti aangegeven dat Snowden ook in zijn land asiel zou kunnen krijgen. Een dergelijk verzoek zal zeker in overweging genomen worden, aldus Maduro.