Registratie prostituees mogelijk van de baan

Het plan van het kabinet voor verplichte registratie van alle prostituees lijkt te sneuvelen in de Eerste Kamer. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is bereid het plan los te laten, volgt uit een brief die hij dinsdag aan de Eerste Kamer heeft gestuurd.

De Eerste Kamer is zeer kritisch over de registratieplicht, maar ziet wel heil in het landelijke vergunningensysteem voor prostitutiebedrijven dat Opstelten met hetzelfde wetsvoorstel wil invoeren. Een deel van de senaat had Opstelten daarom gevraagd zijn voorstel op te splitsen, zodat het vergunningensysteem wordt losgekoppeld van de registratieplicht.

Opstelten vindt het loslaten van de registratieplicht 'minder wenselijk', maar zegt tegelijkertijd dat het vergunningensysteem 'ook zelfstandig van betekenis' is. Hij wil het graag zo snel mogelijk in werking laten treden en is daarom bereid de twee onderdelen van zijn wetsvoorstel los te koppelen. Dat maakt het mogelijk dat de Eerste Kamer instemt met het vergunningensysteem, maar de registratieplicht afwijst.

Vorige maand sneuvelde al het plan van Opstelten om hoerenlopers te verplichten te controleren of de prostituee die zij bezoeken, legaal werkt. De Eerste Kamer had daar grote twijfels over. Nog eerder zag Opstelten al af van zijn plan voor de invoering van de 'peespas', een pasje waarmee prostituees moesten aantonen dat zij legaal werkten.