Nieuwe treinroute brengt Duitsland dichterbij

Er komt een nieuwe rechtstreekse stoptrein tussen Arnhem en de Duitse grensplaats Emmerich. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) donderdag bekendgemaakt. De stoptrein gaat vanaf de zomer van 2017 een keer per uur rijden.

De trein van Arnhem naar Düsseldorf zal onder andere stoppen op Zevenaar, Emmerich, Oberhausen en Duisburg. "De nieuwe stoptrein maakt de reis tussen Arnhem en Emmerich een stuk sneller. Van ruim twee uur nu, naar een halfuur straks", aldus Mansveld in een verklaring.

Naar verwachting zullen dagelijks zo'n tweeduizend mensen met de nieuwe stoptrein de grens over gaan. De trein vormt een aanvulling op de huidige, snelle ICE-trein, die eens per twee uur rijdt en alleen de grote stations aandoet.

Mansveld laat weten dat het verbinden van grensregio's een belangrijke prioriteit van haar is. De staatssecretaris wil tijdens een vervolgoverleg tussen Nederland en Duitsland, die voor begin volgend jaar gepland staat, ook spreken over andere grensoverschrijdende projecten, zoals tussen Eindhoven en Düsseldorf en Heerlen en Aken.