Snowden niet op de vlucht voor justitie

Edward Snowden, de voormalige CIA-medewerker die onthulde dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal telefoon- en internetverbindingen aftapt, probeert zich niet te verschuilen. Dat heeft hij woensdag gezegd in een interview. Hij verklaarde te hopen vanuit Hong Kong onrecht aan de kaak te kunnen te stellen.

Snowden verdween woensdag plotseling. Hij had het hotel waar hij verbleef verlaten. Dagblad South China Morning Post wist hem echter op te sporen en interviewde hem. In het interview zei Snowden dat hij 'een verrader noch een held' is. "Ik ben een Amerikaan." Gevraagd naar zijn keuze voor Hong Kong om het bestaan van PRISM te onthullen, zei hij dat sommigen van mening zijn dat het een slechte keus is. Die mensen hebben het volgens Snowden bij het verkeerde eind. "Ik ben hier niet om me te verschuilen voor justitie, ik ben hier om criminaliteit aan de kaak te stellen."

Snowden verklaarde diverse keren de gelegenheid te hebben gehad om Hong Kong te ontvluchten. Hij zei echter 'liever te blijven en in de rechtbank de strijd aan te binden met de regering van de Verenigde Staten'. Hij heeft vertrouwen in het rechtssysteem in Hong Kong. "Mijn bedoeling is om de rechtbank en de bevolking van Hong Kong te vragen om over mijn lot te beslissen." Hij blijft in Hong Kong totdat hem wordt gevraagd te vertrekken.

De Chinese autonome regio heeft een uitleveringsverdrag met de VS. China moet een eventuele uitlevering echter goedkeuren. Vooralsnog is Snowden niet aangeklaagd en is er nog geen uitleveringsverzoek ingediend.