Honderd uur werkstraf voor jeugdige KPN-hacker

De 18-jarige man die vorig jaar januari KPN hackte moet honderd uur werkstraf uitvoeren. De rechtbank in Rotterdam vond een forse jeugddetentie eigenlijk passend, maar vanwege persoonlijke omstandigheden en de positieve ontwikkeling die hij doormaakt kreeg hij acht maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

De jongen uit Barendrecht had al 43 dagen in voorarrest gezeten. De rechtbank rekent het hem aan dat 'hij zijn talenten op negatieve wijze heeft ingezet'. Hij zorgde voor 'ernstige hinder' met zijn cybercrime, aldus de rechtbank. De jongen had ook een universiteit en een it-beveiligingsbedrijf gehackt, volgens het OM voor de lol en uit verveling. De gevolgen leken hem volgens de officier van justitie weinig te kunnen schelen.

KPN had de jongen in 2010 een waarschuwing gegeven vanwege ontoelaatbaar internetgedrag. Zijn internetaansluiting is toen een tijd afgesloten geweest. Maar hij bleef doorgaan met het binnendringen in computersystemen tot het moment van zijn aanhouding.

Het Openbaar Ministerie zei twee weken geleden op de zitting dat de jongen zich zo diep in de systemen van KPN had genesteld dat hij met een paar muisklikken voor alle klanten internet en bellen kon blokkeren.

De officier van justitie had naast de 43 dagen cel een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van tweehonderd uur geëist tegen de jongen, die ten tijde van de hack nog minderjarig was.