Proces Bradley Manning begonnen

In Fort Meade in de Amerikaanse staat Maryland is maandag het proces begonnen tegen klokkenluider Bradley Manning, drie jaar nadat de eerste aanklachten werden ingediend. Manning wordt onder meer beticht van steun verlenen aan de vijand, een vergrijp waar hij levenslang voor kan krijgen.

De 25-jarige Manning heeft toegegeven informatie van het leger te hebben doorgespeeld aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks en heeft bekend schuldig te zijn aan een aantal aanklachten, waar hij twintig jaar cel voor kan krijgen. Deze bekentenis was echter niet genoeg voor het Amerikaanse leger en de regering van president Barack Obama, die Manning willen vervolgen voor het verlenen van steun aan de vijand.

De rechter heeft maandag tot dusver vooral een aantal procedurele kwesties afgehandeld. Later op de dag houden de aanklagers en de advocaten van Manning hun openingsbetoog.

Manning zei in februari de informatie te hebben gelekt om te laten zien hoe 'bloeddorstig' het Amerikaanse leger te werk gaat. Hij gelooft niet dat de informatie die hij heeft gelekt de Verenigde Staten serieus kan schaden en zegt een discussie op gang te hebben willen brengen over het leger en het Amerikaanse buitenlandbeleid.

Manning weet zich onder meer gesteund door Daniel Ellsberg, de militaire analist die in de jaren zeventig de zogenoemde Pentagon Papers lekte. In de Pentagon Papers stond beschreven hoe de regering van president Lyndon Johnson de oorlog in Vietnam had laten escaleren, iets wat de regering in het openbaar juist vurig ontkende. Volgens Ellsberg zijn de onthullingen van Manning wellicht nog belangrijker dan de zijne.