Tunesische activiste krijgt boete

De Tunesische activiste Amina Tyler heeft donderdag een boete van zo'n 140 euro gekregen vanwege het bezit van een 'brandgevaarlijk voorwerp'. Tyler blijft vastzitten, omdat het openbaar ministerie overweegt meer aanklachten tegen de vrouw in te dienen, zoals het ontheiligen van een begraafplaats en het schenden van de openbare zeden. Op 5 juni moet Tyler opnieuw voorkomen.

Tyler veroorzaakte in maart ophef door topless protestfoto's van zichzelf op internet te zetten. Ze dook vervolgens onder, omdat conservatieve geestelijken een fatwa tegen de vrouw hadden uitgesproken. Op 19 mei werd Tyler opgepakt, omdat ze zich bij de belangrijkste moskee van de heilige stad Kairouan probeerde te ontkleden. Ze verklaarde nog een keer een protestactie te willen houden. Tyler werd aangeklaagd voor het bij zich dragen van een busje pepperspray.

Voor de rechtbank hadden zich rond de tweehonderd betogers verzameld, veelal conservatieve gelovigen. Ze riepen leuzen tegen Tyler en beschuldigden haar van het beledigen van de islam. Ook de advocaten van Tyler moesten het ontgelden.