Friesland wil hoe dan ook nieuw Thialf

Friesland gaat door met het bouwen van een vernieuwd Thialf, ook als het schaatsstadion niet tot topschaatsaccomodatie van Nederland wordt gekozen. Dat zei commissaris van de koning in Friesland John Jorritsma woensdag op een persconferentie, meldt schaatsen.nl.

Maandag lekte een voorlopig rapport uit waarin het Icedôme in Almere de voorkeur kreeg boven een vernieuwd Thialf en een ijsbaan in Zoetermeer. Dat leidde met name in Friesland tot opschudding. Schaatsbond KNSB heeft de keuzedatum daarom met een week opgeschoven tot 3 juni.

De keuze voor Almere kwam in Friesland hard aan. "Het was een buitengewoon harde klap", zei Jorritsma, die toch hoop houdt. "Thialf is en blijft het onbetwiste schaatscentrum van niet alleen Nederland, maar de wereld."

De plannen voor de bouw van een vernieuwd Thialf blijven voorlopig gewoon staan. Over een klein jaar moet de eerste paal de grond in worden geslagen.

In Zoetermeer is negatief gereageerd op het uitstel van de beslissing. De commerciële partij Transportium, verantwoordelijk voor de te bouwen ijsbaan, klaagt in een verklaring over het proces dat leidde tot de uitverkiezing van Almere. "Afgaande op de procesgang tot nu toe en het gelekte rapport, vinden wij het proces onzorgvuldig, ondoorzichtig en amateuristisch."

Ook vindt Transportium dat er 'geen level playing field' is gecreëerd voor de aanbiedende partijen. Mocht Zoetermeer niet worden gekozen dan tekent Transportium bezwaar aan bij de KNSB en NOCNSF.