Wrakingsverzoek Berlusconi afgewezen

Het wrakingsverzoek van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is maandag afgewezen. Het hoogste hof van cassatie in Rome is het niet met Berlusconi's advocaten eens dat de rechtbank in Milaan vooringenomen is. De beide rechtszaken waarin Berlusconi terechtstaat kunnen daardoor worden voortgezet.

Berlusconi had de hoogste rechtbank van Italië gevraagd zijn berechting voor belastingontduiking en omgang met de minderjarige Ruby te laten afhandelen door de rechtbank in Brescia. Maar het hoogste hof van cassatie zag daartoe geen reden.

Berlusconi's advocaten zeggen het vertrouwen in de rechters in Milaan te hebben verloren. Die bleek niet onmiddellijk tot uitstel van Berlusconi's rechtszaken bereid toen diens verdediging, met een beroep op de oogontsteking die de oud-premier zou hebben opgelopen, daarom verzocht. De rechter eist dat gerechtsartsen de diagnose nog eens tegen het licht houden.

In het zogeheten Ruby-proces draait het om de vraag of Berlusconi schuldig is aan het betalen voor de seksuele gunsten van de minderjarige Ruby. In de zogenoemde Mediaset-zaak staat hij terecht voor het tillen van de belastingdienst. De verwachting is dat in de beide rechtszaken snel een uitspraak wordt gedaan.

De omstreden mediamagnaat Berlusconi is in februari in het parlement herkozen. Zijn partij neemt deel aan de regeringscoalitie, maar hijzelf trad niet toe tot het kabinet.