Magnus Carlsen maakt schaken cool

Magnus Carlsen is een opvallende verschijning. Hij doet fotoshoots met actrice Liv Tyler, wordt gesponsord door kledingmerk G-Star en werd onlangs door het Amerikaanse tijdschrift Time genoemd als een van de honderd invloedrijkste mensen. De 22-jarige Noor heeft met zijn trendy look en atletische verschijning het schaken cool gemaakt.

In november neemt Carlsen het op tegen regerend kampioen Viswanathan Anand uit India . Het eerste internationale Noorse schaaktoernooi dat dinsdag in Stavanger begint geldt als een generale repetitie voor de titelstrijd die waarschijnlijk in Chennai wordt gespeeld.

Met een prijzengeld van 275.500 euro en de deelname van Carlsen en Anand heeft het Noorse toernooi een sterk deelnemersveld aangetrokken. Hoewel nummer twee van de wereld Vladimir Kramnik zich vorige maand afmeldde, doen er nog altijd zeven van 's werelds beste tien schakers mee.

De opmars van Carlsen kan worden gezien als een succes van de Scandinavische welvaartsstaten en in het bijzonder de Noorse. Het toernooi in Stavanger geeft echter ook goed aan dat er een verjonging in de schaakwereld plaatsvindt. Carlsen is met zijn 22 jaar de jongste deelnemer en zes van de spelers uit de top acht zijn jonger dan 30.

Carlsen's voorbereiding op wedstrijden is dan ook anders dan gebruikelijk. Hij neemt openingen door terwijl hij op de loopband rent. "Toernooien en lange partijen zijn behoorlijk vermoeiend en zeker tegen het einde", verklaart hij zijn fysieke training. "Als je in vorm bent en je concentratie kunt behouden dan ben jij degene die van de fouten van je tegenstanders kunt profiteren."

Dat Carlsen in Stavanger Anand al tegenkomt, doet hem niet zo veel. "Het momentum dat ik in november heb, hangt af van eerdere toernooien. Ik kan de resultaten van eerdere wedstrijden goed van me afzetten." De voorzitter van de Noorse schaakbond, Jøran Aulin-Jansson, ziet dat anders. "Degene die hier wint gaat de titelstrijd in alsof hij een 1-0 voorsprong heeft."