Leidse dreiger vrij

De 18-jarige Leidenaar die zaterdag werd aangehouden voor het dreigen met een schietpartij op een school in zijn woonplaats, komt op vrije voeten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

De tiener blijft verdachte en moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij niet reizen en moet hij bij zijn ouders verblijven. Ook moet hij meewerken met de reclassering en een psycholoog.

De 18-jarige wordt ervan verdacht op het Amerikaanse webforum 4chan.org te hebben geschreven van plan te zijn een leraar 'en zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. Voor de politie was al snel duidelijk dat de dreiging in Costa Rica online was gezet.

De verdachte meldde zich voor het weekend bij de Nederlandse ambassade in de hoofdstad van Costa Rica San José. Zaterdag kwam hij onder begeleiding aan op Schiphol. Op de luchthaven werd hij aangehouden.

Vanwege de dreiging waren vorige week maandag alle middelbare en mbo-scholen dicht. Ook daarna was er bij Leidse scholen nog extra politie aanwezig.