Cyprus versoepelt beperkingen betalingsverkeer

Cyprus heeft de beperkingen op het betalingsverkeer donderdag aanzienlijk versoepeld. Het land wil bedrijven zo helpen de economie een impuls te geven.

Het ministerie van financiën zei dat de limiet op betalingen en overmakingen in het buitenland waarvoor documentatie nodig is - maar niet de lastig te krijgen goedkeuring van de Centrale Bank - is verhoogd van twintigduizend naar vijfhonderdduizend euro. Daarnaast kunnen bedrijven binnenlandse betalingen of overmakingen tot driehonderdduizend euro doen. Voor grotere bedragen is documentatie nodig, maar niet de goedkeuring van de Centrale Bank zoals voorheen het geval was.

De limiet op het bedrag dat individuen kunnen overmaken van de ene naar de andere bank is verhoogd van drieduizend naar tienduizend euro per maand. Voor individuen buiten Cyprus is de limiet verhoogd van tweeduizend naar vijfduizend euro per maand. Het bedrag dat mensen kunnen meenemen als ze naar het buitenland reizen is verhoogd van twee- naar drieduizend euro. Het bedrag dat individuen per dag kunnen opnemen, driehonderd euro, is wel gelijk gebleven.

Cyprus stelde de beperkingen op het betalingsverkeer vorige maand in om een bankrun te voorkomen.