Ministerie om tafel met bonden over gevangenisplan

Hoge ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie willen volgende week om tafel met de vakbonden over de plannen van staatssecretaris Fred Teeven (VVD) voor bezuinigingen in het gevangeniswezen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie vrijdag.

De uitnodiging is een reactie op het ultimatum dat de vakbonden eerder deze week stelden. Het ultimatum loopt volgende week donderdag af. Werknemers van alle gevangenissen en tbs-klinieken dreigen 25 april het werk neer te leggen en in Den Haag te komen protesteren als een bezuinigingsplan op het gevangeniswezen niet wordt teruggedraaid.

Teeven wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen door gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in één cel te zetten en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf. Honderden medewerkers dreigen hun baan te verliezen. De afgelopen weken werden vanwege de aangekondigde plannen al werkonderbrekingen en protesten bij verschillende gevangenissen gehouden.

De bedoeling is dat het overleg tussen de bonden en ambtenaren volgende week woensdag plaatsvindt. Vooralsnog is het niet de bedoeling dat ook Teeven aanschuift.