Monumentaal seinhuis 1400 meter verplaatst

Een monumentaal seinhuis in Roosendaal krijgt volgende week een andere plek. Het 240 ton wegende gebouwtje, dat sinds 2001 een rijksmonument is, wordt veertienhonderd meter verderop bij een monumentale loods neergezet. Dat melden loodseigenaar Boei en spoorbeheerder Prorail woensdag.

Boei is na de verplaatsing ook de eigenaar van het seinhuis. Het huisje met een vloeroppervlak van ongeveer veertig vierkante meter werd in 1907 ontworpen door de toenmalige spoorwegbouwmeester. Op de huidige plek tussen de sporen is het gebouw niet toegankelijk.

Het seinhuis wordt volgende week woensdag weggehaald tussen de sporen en richting de loods verplaatst. Boei denkt dat de verplaatsing twee dagen gaat duren. De verplaatsing en restauratie van het seinhuis kost circa 1,8 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant en Prorail betalen het grootste deel.

Vanwege de verplaatsing is de zogenoemde Locloods, die de afgelopen twee jaar werd gerestaureerd, woensdag en donderdag open voor publiek. De Locloods stamt eveneens uit 1907 en is ook ontworpen door de toenmalige spoorwegbouwmeester. In de loods werden stoomlocomotieven gestald en gerepareerd. Boei overlegt momenteel met de nieuwe gebruiker van de loods over het opknappen van het interieur.