Vijftienduizend leden voor De Correspondent

Het journalistieke platform De Correspondent heeft dinsdagavond de benodigde vijftienduizend leden binnengehaald. Het initiatief heeft daarmee binnen acht dagen bijna een miljoen euro opgehaald.

De Correspondent gunde zichzelf dertig dagen om vijftienduizend leden te werven. Zij betalen allen minimaal zestig euro per jaar en zo is inmiddels zeker negenhonderdduizend euro opgehaald. Daardoor is geen hulp nodig van investeerders of adverteerders.

Het project werd half maart aangekondigd door Rob Wijnberg in De Wereld Draait Door. Naast Wijnberg doen onder anderen Femke Halsema, Jelle Brandt Corstius, Arnon Grünberg, Alexander Klöpping en Joris Luyendijk aan het initiatief mee.

Wijnberg liet eerder weten dat het project kan beginnen als de vijftienduizend leden binnen zouden zijn. Hij benadrukte dat het om een digitaal experiment gaat.

Hoe het er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. "De Correspondent wil juist de dieperliggende structuren en ontwikkelingen achter het nieuws in beeld brengen. De artikelen moeten de lezer nieuwe inzichten bieden in hoe de wereld werkt", staat op de site.