Odinga betwist uitslag verkiezingen Kenia

Premier Raila Odinga heeft het Hooggerechtshof van Kenia zaterdag verzocht de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig te verklaren. Volgens hem waren de verkiezingen, waarin Uhuru Kenyatta met krap vijftig procent van de stemmen tot winnaar werd uitgeroepen, vrij noch eerlijk.

Kenyatta kreeg 50,07 procent. Dit kwam neer op achtduizend stemmen, op een totaal van 12,3 miljoen uitgebrachte stemmen, die een tweede stemronde overbodig maakten. Odinga bleef op 43 procent steken, maar hoopte Kenyatta in een tweede ronde te kunnen verslaan.

De verkiezingen verliepen grotendeels vreedzaam, in tegenstelling tot die van 2007, toen ze leidden tot twee maanden van etnisch geweld waarin meer dan duizend mensen het leven lieten. Maar in het centrum van Nairobi hing zaterdag de geur van traangas in de lucht toen de politie optrad tegen aanhangers van Odinga die samenschoolden. Later werd ook traangas afgeschoten naar aanhangers van de premier bij het gebouw van het hof.

"Iedereen mag demonstreren, maar de politie zal demonstraties stoppen als die gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid", zei een politiewoordvoerder. "De politie treft voorzorgsmaatregelen door mensen te manen zich te verspreiden, doen ze dat niet dan zullen wij een minimum aan geweld toepassen. Hun aanwezigheid kan onnodig spanning oproepen."