Spekman spreekt met boze vakbondsleden

PvdA-voorzitter Hans Spekman is zaterdag bij aankomst bij de politieke ledenraad van zijn partij opgewacht door boze leden van Abvakabo FNV. Enkele tientallen vakbondsleden demonstreerden voor de Jaarbeurs in Utrecht tegen het beleid van het kabinet, dat volgens hen asociaal is.

Abvakabo FNV vindt dat het kabinet van VVD en PvdA een rechts beleid voert en de sociale werkplaatsen 'in de kou laat staan'. De Participatiewet zorgt er volgens de vakbond voor dat mensen met een beperking tweederangs werknemers worden. Tienduizenden werkplekken voor mensen met een handicap verdwijnen, klaagt de Abvakabo.

Spekman ging voor aanvang van de ledenraad het gesprek aan met de demonstranten. "Ik begrijp uw zorg", zei hij. Hij verzekerde ze dat de PvdA oog blijft houden voor mensen die tussen de wal en het schip vallen. "U bent uw socialistische wortels kwijtgeraakt", antwoordde een verbolgen demonstrant.

De vakbondsleden waren bovendien boos op Spekman, omdat die hen woensdag weigerde te ontvangen op het partijbureau. Daar wilden de vakbondsleden hem verlepte rozen aanbieden, maar Spekman was niet aanwezig. Volgens de partijvoorzitter was niet hij, maar de vakbond degene die de afspraak op het laatste moment wijzigde. "Afspraak is bij mij afspraak. Daar ben ik heel gevoelig voor, misschien wel overgevoelig", zei Spekman.

Tijdens de ledenraad praten PvdA-leden over het bezuinigingspakket voor 2014 dat het kabinet heeft samengesteld. Naast Spekman zullen ook partijleider Diederik Samsom en vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher de leden toespreken.


Spekman spreekt met boze vakbondsleden (Foto: Novum)