Opstelten geschokt door rapport Haren

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is geschokt door de conclusies van de commissie van Job Cohen die de rellen bij het Facebook-feest in Haren heeft onderzocht. Hij denkt dat een dergelijk feest niet nogmaals zo uit de hand kan lopen. "Dit was een wake-upcall", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens Opstelten zijn er lessen getrokken uit de gang van zaken in Haren. Opstelten prijst de gedegenheid van het rapport. Ook heeft hij respect voor de reacties van de driehoek van politie, justitie en burgemeester, die de verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten op zich nemen. Hij wil niet treden in mogelijk persoonlijke consequenties voor burgemeester Rob Bats (VVD) en korpschef Oscar Drost.

PVV-Kamerlid Louis Bontes heeft zijn conclusies al wel getrokken. Hij vindt dat Bats en Drost moeten opstappen. "Die burgemeester komt dan met een slap excuus, maar hij is wel verantwoordelijk. Dan is er maar een oplossing: aftreden." Ook voor Drost heeft Bontes weinig goede woorden over. "Het optreden van de politie heeft gefaald. Deze man heeft nu de verantwoordelijkheid over de politie in Noord-Nederland. Dat kan hij niet aan. Hij moet weg."