Doping van Matschiner voor zes Nederlandse sporters

Dopingarts Stefan Matschiner heeft zes Nederlandse sporters van doping voorzien. Dat zegt de Oostenrijker zaterdag tegen RTL Nieuws. Hij wil alleen de naam van Thomas Dekker prijsgeven, omdat de Noord-Hollander zelf zijn dopinggebruik al toegaf.

Matschiner, een voormalig atleet en sportmanager, voorzag tot 2009 tientallen sporters van epo, testosteron, groeihormonen en vooral bloeddoping. Ook Rabobank maakte gebruik van zijn diensten. Zeven oud-renners van de Nederlandse ploeg hebben inmiddels dopinggebruik toegegeven.

Eerder deze week werd bekend dat Michael Boogerd in 2006 en 2007 bijna zeventienduizend euro overmaakte naar Matschiner. De dopinghandelaar wil echter niet veel kwijt over de rekeningen. "Je gelooft toch niet dat iemand vitamines koopt voor een bedrag van zeventienduizend euro?", liet hij wel weten.

Matschiner was de spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. Hij mocht onder anderen Dekker, Michael Rasmussen en Bernhard Kohl tot zijn klantenkring rekenen.