COC wil prioriteit politie bij discriminatie

De aanpak van discriminatie moet meer prioriteit hebben bij politie en justitie. Daarvoor pleit Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland, vrijdag in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar aanleiding van enkele incidenten met lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

Ineke verwijst in haar brief onder meer naar een weggepest homopaar uit Amsterdam-West. Het restaurant dat zij uitbaten wordt nog altijd belaagd door homofobe jongeren. Vorig jaar werd een homoseksuele jongen in Tilburg zo ernstig in elkaar geslagen dat hij gedeeltelijk verlamd raakte.

"We weten dat de veiligheid van LHBT's minister Opstelten na aan het hart ligt", stelt Ineke. "Daarom roepen we hem op om de bestrijding van discriminatie nu ook officieel tot prioriteit te benoemen." De minister stelt periodiek, in overleg met politie en Openbaar Ministerie, de landelijke prioriteiten voor de politie vast. Dat gebeurde voor het laatst in 2011.

Het COC voert in maart een gesprek met Opstelten over de aanpak van homogeweld. De homobelangenorganisatie krijgt steun van diverse andere LHBT-organisaties.