Verdachte Nederlanders matchfixing geen sporters

Geen van de vijf Nederlanders die betrokken zouden zijn bij matchfixing, is in Nederland bij sport betrokken. Het gaat om mensen met een strafblad. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder meldde voetbalbond KNVB nog dat het om officials en/of spelers gaat. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie kon maandagavond niet aangeven of de vijf Nederlanders mogelijk wel in het buitenland bij sport zijn betrokken.

In de brief staat verder dat een van de Nederlanders voorkomt in een Duits onderzoek naar matchfixing mag worden uitgeleverd aan Duitsland. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam eerder bepaald. De verdachte zit momenteel in Nederland vast vanwege een ander delict dat niets met matchfixing te maken heeft. De Nederlander heeft zich volgens de Duitse justitie schuldig gemaakt aan matchfixing in andere landen dan Nederland.

Van de andere vier verdachten staat het volgens Opstelten overigens nog niet allemaal vast dat het echt Nederlanders zijn. Voor deze verdachten zijn geen rechtshulpverzoeken ingediend. Ook is er vooralsnog geen informatie beschikbaar die aanleiding geeft voor een strafrechtelijk onderzoek door het Nederlandse Openbaar Ministerie, schrijft de minister.