Bredase neuroloog per direct op non-actief

Een neuroloog uit Breda is maandag met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. De man levert volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen verantwoorde zorg, waardoor hij zijn patiënten in ernstig gevaar brengt. Volgens de inspectie zijn er inmiddels verschillende slachtoffers bekend.

De inspectie kwam de man op het spoor na een melding van het Amphia Ziekenhuis, waar hij tot februari vorig jaar werkte. De inspectie vroeg daarna de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) om de dossiers van de neuroloog, die al geruime tijd in de ziektewet zat, te bekijken. Daaruit bleek dat hij ernstig tekortschoot in zijn werk en zijn patiënten onnodig in gevaar brengt.

Zo stelde de neuroloog vaak haastige en onjuiste diagnoses, maakte hij onlogische keuzes en was hij onvolledig in de communicatie. Ook onderzocht hij zijn patiënten soms niet goed waardoor hij tot een verkeerde conclusie kwam of een verkeerde behandeling gaf.

De man mag voorlopig niet meer aan de slag als neuroloog of in de individuele gezondheidszorg. De inspectie heeft een zaak bij de tuchtrechter neergelegd en gevraagd de zaak met spoed te behandelen. De man werkte behalve bij het Amphia Ziekenhuis vorig jaar ook nog vier maanden in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. De inspectie heeft dat ziekenhuis op de hoogte gebracht.

Het Amphia Ziekenhuis laat in een reactie weten later maandag met een officiële verklaring te komen.