Borneodwergolifanten Maleisië mogelijk vergiftigd

De afgelopen drie weken zijn in een bos in Maleisië tien met uitsterven bedreigde Borneodwergolifanten dood aangetroffen. Boswachters denken dat de dieren zijn vergiftigd.

De karkassen van de olifanten werden gevonden in het natuurpark Gunung Rara in deelstaat Sabah op het eiland Borneo. In één geval wisten boswachters een drie maanden oud kalf te redden dat zijn dode moeder probeerde te wekken. Het lijkt erop dat de dieren door vergiftiging zijn omgekomen, maar het is niet duidelijk of het gaat om een opzettelijke vergifitging. Er zijn geen aanwijzigingen dat de dieren zijn gedood door stropers vanwege hun slagtanden, aldus het ministerie van milieuzaken Masidi Manjun.

"Dit is een trieste dag voor de miliebescherming en voor Sabah. De dood van deze majestueuze en ernstig bedreigde Borneodwergolifanten is een groot verlies voor het land", aldus Masidi. "Als deze dieren daadwerkelijk met kwade opzet zijn vergiftigd, dan zal ik er persoonlijk voor zorgen dat de daders worden berecht en voor hun misdaad zullen boeten."

Uit autopsie is gebleken dat de dieren zijn gestorven door ernstige bloedingen en zweren in het maagdarmkanaal. Geen van de dieren had schotwonden. "We hebben het sterke vermoeden dat het een of andere acute vergiftiging is door iets dat ze hebben gegeten, maar we wachten nog op de uitslagen van het laboratorium", aldus Sen Nathan, dierenarts van het ministerie van milieuzaken.

Volgens het Wereldnatuurfonds zijn er nog zo'n vijftienhonderd Borneodwergolifanten. Ze leven voornamelijk in Sabah en zijn iets kleiner dan Aziatische olifanten. Kenmerken zijn hun baby-achtige uiterlijk, hun grote oren en de lange staart. De afgelopen jaren is het aantal Borneodwergolifanten gelijk gebleven. Dat is deels te danken aan maatregelen die zijn getroffen om hun habitat te beschermen.